نگرانی بین المللی درباره تاثیر تحریم های آمریکا بر دسترسی مردم ایران به اقلام بشردوستانه
به گزارش مجله حقوق، روزنامه هیل در گزارشی از نگرانی موجود در سطح بین المملی تحت تاثیر قرار دریافت ارسال یاری های بشردوستانه به مردم ایران در پی اعمال تحریم های جدید آمریکا علیه بانک ها و نهادهای اقتصادی کشورمان اطلاع داد.
به گزارش خبرنگاران، روزنامه هیل در گزارش خود نوشت: دولت ترامپ در روز پنج شنبه تحریم های جدیدی را علیه بخش اقتصادی ایران اعمال کرد و حداقل 18 بانک ایرانی را هدف قرار داد که طبق گفته منتقدان یاری های بشردوستانه به ایران در زمان همه گیری را مسدود خواهد نمود.
آمریکا می گوید تحریم های جدید اعاقتصادی بخشی از کمپین فشار حداکثری علیه ایران هستند که جمهوری اسلامی ایران را به سوی مذاکرات بر سر برنامه هسته ای سوق بدهد و از تامین اقتصادی اقدامات نظامی در خاورمیانه توسط ایران جلوگیری می نماید.
استیون منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا در راستای اعمال تحریم های جدید علیه ایران در بیانیه ای گفت: اقدامات امروز برای شناسایی بخش اقتصادی و تحریم 18 بانک ایرانی نشانگر تعهد ما برای متوقف ساختن دسترسی به دلار آمریکا است .
وی اضافه نمود: برنامه تحریم های ما تا زمانی که ایران از حمایت از فعالیت های تروریستی دست بکشد و به برنامه هسته ای خود انتها دهد ادامه خواهد یافت . اقدامات امروز همچنان تبادلات اقتصادی بشردوستانه را برای حمایت از مردم ایران باز خواهد گذاشت.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز اعلام نموده است که این تحریم های نظام ایران و مقامات آن را هدف گرفته اند.
علی رغم تاییدیه های دولت ترامپ در مورد وجود فرایندهایی برای اطمیمنان حاصل کردن از از انتقال یاری های بشردوستانه به مردم ایران، بعضی متخصصین و مقامات اروپایی در مورد این تحریم های گسترده ابراز نگرانی نموده اند.
واشنگتن پست روز پنج شنبه گزارش داده است که مقامات اروپایی در حال ابراز نگرانی در مورد تحریم های جدید هستند و می گویند که این تحریم ها به طور موثر دسترسی ایران به دارایی های خارجی را قطع و پول لازم برای اهدا به منظور دریافت وادرات بشردوستانه را سلب می نماید.
دولت ترامپ در اکتبر 2019 کوشش کرد تا با برقراری کانالی به وسیله سوئیس، کالاها و خدمات بشردوستانه به ایران ارسال کند. اولین انتقال داروهای سرطانی در ماه ژانویه صورت گرفت و حدودا کانال در ماه فوریه نهایی شد. اما میزان تاثیر این کانال چندان معین نیست.
به گفته بعضی اشخاص صادارات مرتبط با داروسازی به ایران از ماه ژانویه به طرز چشم گیری کاهش یافته است.
باربارا اسلین، مدیر بخش آینده راهبرد ایران در شورای آتلانیک اعلام نمود تحریم ها سادیسمی هستند که به سیاست خارجی مبدل شده اند.
وی در توییتر خود نوشت: این تحریم ها دولت ایران را به زانو درنمی آورند اما به عموم مردم آسیب می زنند. این تحریم ها قاچاق را تشویق و در نهایت، تحریم هایی که پایه آنها دلار است را تضعیف می نمایند.
دیگران گفته اند که این تحریم ها بیش از آنکه تاثیرگذار باشند، نمادگرا هستند و بیشتر به جای آنکه به عنوان اقدامات سیاسی تاثیرگذار به آن ها نگاه گردد، لفاظی های انتخاباتی محسوب می شوند.
دنیل فرید: تنظیم نماینده پیشین تحریم ها در وزارت خارجه آمریکا گفته است: این تحریم ها نه عزم سیاسی ایران را نابود می نمایند و نه ایران را تحت شرایط آمریکا به پای میز مذاکره بازمی گردانند. این ها بیشتر تحریم های پیام دار هستند که بیشتر مردم آمریکا را مخاطب قرار داده اند.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در نیز در پیامی توییتری تحریم های آمریکا را محکوم نموده است. وی در توییت خود وشت: در بحبوحه شیوع کووید-19، رژیم آمریکا می خواهد کانال های باقی مانده ما برای پرداخت هزینه غذا و دارو را از بین ببرد.
ظریف ادامه داد: ایرانی ها این بی رحمی های اخیر را دوام خواهند آورد. توطئه چینی برای گرسنگی دادن به یک جمعیت جنایت علیه بشریت است. مقصران و کسانی که این اختیار را ایجاد می نمایند- کسانی که پول ما را بلوکه می نمایند- با عدالت روبرو خواهند شد.
حامیان کوشش های دولت ترامپ می گویند که آخرین دور جریمه ها در راستای فشار حداکثری آمریکا است .
بهنام بن طالبو، عضو ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی تحریم های آمریکا را ستود و به نگرانی ها در مورد ارسال کالاهای بشردوستانه به ایران را کوچک جلوه داد.
تحریم های جدید آمریکا احتمالا آمریکا را بیش از از پیش در تعامل بین المللی اش با ایران منزوی خواهند کرد. ترامپ در سال 2018 آمریکا را توافق جامع اقدام مشترک خارج کرد. تمام قدرت های جهانی به همراه ایران از ترامپ برای خروج از برجام انتقاد نموده اند و بیش از پیش در ماه سپتامبر اقدامات ایالات متحده در بازگرداندن تحریم های سازمان ملل علیه ایران را محکوم کردند.
منبع: خبرگزاری ایسنا